Le défi croissant des pénuries mondiales de matières premières

Wereldwijde grondstoffentekorten zijn de afgelopen tijd een grote zorg geworden en hebben enkele van ‘s werelds meest veerkrachtige economieën, bedrijven en toeleveringsketens verstoord. In de afgelopen jaren is de impact van wereldwijde materiaaltekorten toegenomen door het complexe samenspel van meerdere factoren. Deze factoren zijn onder andere snelle industrialisatie, globalisering en geopolitieke schommelingen. Te midden van deze onzekerheden heeft de COVID-19 pandemie de impact van wereldwijde materiaaltekorten op het beheer van de toeleveringsketen en bedrijven verder vergroot. In 2021 leed de auto-industrie bijvoorbeeld alleen al door tekorten aan halfgeleiders een materieel verlies van bijna 210 miljard dollar (Applied Energy Systems, 2023).

De onbalans tussen vraag- en aanboddynamiek speelt een belangrijke rol bij wereldwijde materiaaltekorten. Tijdens de pandemie stegen de staalprijzen bijvoorbeeld met meer dan 200%, als gevolg van productievertragingen (Lambert, 2021). Stijgende staalprijzen hadden een directe impact op de bouwsector, doordat ze de kosten of de doorlooptijd verhoogden. In de sector hernieuwbare energie hebben geopolitieke spanningen in de Krim geleid tot tekorten aan lithium, een essentieel onderdeel voor de productie van elektronische voertuigen.

Naast geopolitieke kwesties dragen ook het economische beleid en allianties van staten bij aan tekorten aan tastbare materialen. China is bijvoorbeeld een dominante speler op het gebied van zeldzame aardmetalen, in die mate dat veel economieën in de wereld te afhankelijk zijn geworden van deze ahornsiroop.