Op 30 oktober 2023 zette Kameroen een belangrijke stap in de strijd tegen witwassen van geld en de financiering van terrorisme door de oprichting van het Coördinatiecomité voor Nationale Beleidsmaatregelen ter Bestrijding van Witwassen van Geld, Financiering van Terrorisme en de Proliferatie van Massavernietigingswapens. Dit comité werd opgericht bij presidentieel decreet nr. 2023/464 van 30 oktober 2023. Als een gespecialiseerd orgaan voor de centralisatie en supervisie van acties tegen financiële misdaden, markeert het het begin van een nieuwe nationale aanpak, gebaseerd op preventie, interinstitutionele samenwerking en naleving van internationale normen. Deze presidentiële beslissing is een van de eerste reacties van Kameroen na zijn plaatsing op de “grijze lijst” van landen onder verhoogd toezicht door de Financial Action Task Force (FATF) op 23 juni 2023.
Een Bepalende Regionale en Internationale Context
De oprichting van dit comité komt op een moment waarop de West-Afrikaanse regio haar inspanningen intensiveert om te voldoen aan de eisen van de Financial Action Task Force (FATF), de internationale standaardorganisatie voor de bestrijding van witwassen van geld.
In dit kader is er positief nieuws uit Senegal, dat na meer dan drie jaar onder toezicht officieel van de grijze lijst werd verwijderd tijdens de plenaire vergadering van de FATF in Parijs op 25 oktober 2024.
Aan de andere kant, en vanuit een negatiever perspectief, is het voorbeeld van Ivoorkust, dat op dezelfde dag, 25 oktober 2024, op de “grijze lijst” van de FATF werd geplaatst, een herinnering voor alle landen in de regio aan de noodzaak tot waakzaamheid en strikte naleving om schadelijke economische en politieke gevolgen te vermijden. Deze opname benadrukt de internationale aandacht voor economieën die kwetsbaar zijn voor witwassen van geld en de financiering van terrorisme, en spoort Kameroen aan om extra waakzaam te zijn.
Een Jaar van Hervormingen en Bewustwording in Kameroen
Sinds de oprichting van het Comité zijn er verschillende strategische acties ondernomen om de mechanismen voor de bestrijding van witwassen in Kameroen te versterken.
Belangrijke initiatieven omvatten:
Versterking van financiële regulering: Onder coördinatie van minister van Financiën Louis Paul Motazé en in samenwerking met de directeur-generaal van de Nationale Financiële Onderzoeksdienst hebben magistraten en gerechtelijke politieagenten in maart 2022 een uitgebreid opleidingsprogramma gestart over het beheer van zaken met betrekking tot witwassen van geld en de financiering van terrorisme.
Bewustwording en opleiding: Diverse opleidingsprogramma’s en seminars zijn gelanceerd voor financiële actoren, bedrijven en gerechtelijke autoriteiten om een grondig begrip van de risico’s en processen met betrekking tot de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme te bevorderen over het hele nationale grondgebied.
Internationale samenwerking: Kameroen heeft zijn samenwerking met internationale organisaties en gespecialiseerde agentschappen versterkt, met een focus op informatie-uitwisseling en gezamenlijke onderzoeken. Deze strategie zal Kameroen voorbereiden op internationale audits door de FATF en haar betrokkenheid aantonen bij het aanpakken van deze groeiende bedreigingen.
Uitdagingen in het Verschiet
De taak blijft echter zwaar, gezien de aanbevelingen die voortvloeien uit de FATF-beslissing van juni 2023. De aanhoudende illegale financiële stromen, met name in conflictgebieden, en de institutionele kwetsbaarheden in het hele land vormen grote uitdagingen. Kameroen, zich bewust van de risico’s van een mogelijke opname op de “zwarte lijst,” moet extra inspanningen leveren om zijn mogelijkheden voor toezicht en onderzoek te verbeteren, terwijl het effectieve opvolgingsmechanismen implementeert.
Toch heeft de oprichting van dit Comité een beslissende impuls en een duidelijke richting gegeven naar meer transparante en veerkrachtige governance. Een jaar na de oprichting weerspiegelt de geboekte vooruitgang Kameroens inzet om een betrouwbare speler te zijn op nationaal, regionaal en internationaal niveau en om de reputatie- en veiligheidsrisico’s die inherent zijn aan deze plaag te verminderen.
Een Toekomstvisie
Bij de viering van dit eerste jubileum herbevestigt Kameroen zijn inzet om zijn economie te beschermen tegen illegale financiële praktijken en zijn geloofwaardigheid op het internationale toneel te versterken. De concrete implementatie van dit comité, samen met zijn nationale en internationale partners, blijft cruciaal om voortdurend veranderende bedreigingen te anticiperen en in te dammen, en zo de stabiliteit en integriteit van het financiële systeem van het land te waarborgen.
Naarmate de FATF en andere organisaties hun controles intensiveren, kan Kameroen zich beter voorbereiden om deze uitdagingen aan te gaan en voort te bouwen op een transparante en veilige economie die zijn burgers beschermt en het vertrouwen van investeerders versterkt.